Završena Akademija 2023 – Wiesbaden, Njemačka

Održana od 14.11. do 19.11., Akademija za izviđače i vođe 2023 predstavljala je iznimno okupljanje volontera, pružajući izuzetne prilike za obuku i umrežavanje usklađene s ključnim prioritetima Europskih regija WAGGGS-a i WOSM-a. Sudjelovali smo s ponosom, poslavši dvije brđanke Fatimu Milak i Borić Aju koje su dio načelstva SIFBiH-a.
Akademija je poticala prilagodbu iskustava, nudeći četiri različite staze učenja. Sesije su pokrivale razna područja rada, osiguravajući intrigantan i relevantan doživljaj.
Kroz niz sesija, raspravljali smo o razvoju liderstva, upravljanju krizama, životnom ciklusu volontera i olakšavanju promjena. Dobiveni uvidi će sa nadom poboljšati angažman, rast i zadovoljstvo volontera.


U sesiji o digitalizaciji i gamifikaciji u izviđaštvu, sudionici su aktivno sudjelovali, razmjenjujući ideje i stvarajući inovativne pristupe. Saznali smo kako kombinirati tradicionalno izviđaštvo s suvremenim društvenim razvojima.
Posebna pažnja posvećena je “Značajnoj Participaciji Mladih”, potičući sudionike na razmišljanje o inkluzivnim praksama. Otišli smo sa saznanjem kako osigurati da mladi budu stručnjaci za vlastite živote.
Sesija o “Planiranju Naslijeđivanja Uloga”poticala je razmjenu ideja o dugoročnom planiranju, kako bi mladi bili spremni preuzeti vodeće uloge. Aktivno smo sudjelovali, razmjenjujući iskustva i strategije.


Program osim radionica sastojao se iz mnoštva igara, društvenih aktivnosti poput logorske vatre pod tradicionalnim njemačkim crnim šatorom, internacionalne večeri na kojoj smo “putovali” po cijelom svijetu, kao i razgledavanju grada Wiesbadena. Uz radionice i slobodne aktivnosti, upoznali smo izviđače i vođe iz 38 država, sklapajući nova prijateljstva i otvarajući vrata budućim suradnjama. Zahvalnost upućena je predsjedništvu SIFBiH-a na pruženoj prilici, s nadom u nastavak tradicije.