ODRED IZVIĐAČA IGMAN 92 ILIDŽA

Odred izviđača Igman 92 Ilidža osnovan je 2.11.1958. godine, pod imenom OI „Đuro Salaj“ Hrasnica. Nakon agresije na našu domovinu desila se preregistracija odreda, kada Odred mijenja naziv. Danas odred djeluje na području čitave općine Ilidža, te broji 180 članova različite starosne dobi i nacionalnosti, raspoređenih u dvije čete izviđača i planinki, dvije čete poletaraca i pčelica, klub rovera i klub brđana. Pravac odreda kreira Skupština odreda, a odluke Skupštine provode Upravni odbor (starješinstvo) i Štab odreda (načelstvo).

Odred je tokom svog dugogodišnjeg rada tri puta proglašen „Partizanskim odredom“ SIJ, jednom „Viteškim odredom“ SIFBIH, a primio je i mnoga značajna priznanja i odlikovanja, među kojima su omladinska Šestoaprilska plaketa grada Sarajeva, te Srebrena plaketa Općine Ilidža.
Sa velikom bazom instruktora i vođa koje uvijek stoje na raspolaganju Odredu, godinama se ističemo kao Odred koji iz godine u godinu radi na unapređivanju izviđačkog programa i uvođenju mnogih noviteta. S ponosom ističemo to da smo organizatori jednog od najzahtjevnijih izviđačkih takmičenja u regionu, „Izviđačkih majskih igara“ koje se tradicionalno održavaju od 1998. godine. Ponosni smo i na jednu malo noviju tradiciju, a to je pokretni bivak „Hrasnica – Boračko jezero“, aktivnost koju provodimo od 2010. godine, kao finalni „test“ znanja i vještina naših rovera.

Odred je na nivou naše lokalne zajednice prepoznat kao Udruženje od posebnog značaja, s obzirom na naše angažovanje u službi Civilne zaštite općine Ilidža, u okviru koje djelujemo kao posebna služba sa tri tima za spašavanje.

Mail: igman92.scoutgroup@gmail.com
Adresa: Trg branilaca Hrasnice bb
Kontakt: 062/138-428 (Ena Ahmetbegović, sekretar odreda)

Više informacija:
www.igman92.org
www.facebook.com/scouts.igman92
www.youtube.com/@scouts.igman92
www.instagram.com/scouts.igman92