ODRED IZVIĐAČA “JABLAN” JABLANICA

Organizacija Odred izviđača „Jablan“ iz Jablanice je obrazovno – vaspitna organizacije za mlade, koja nakon 6 godina od osnivanja broji oko 150 članova različitih uzrasta i spolova.

Cilj našeg Odreda izviđača je razvoj punih fizičkih, umnih, društvenih i duhovnih potencijala mladih ljudi, članova izviđačke organizacije, kao pojedinaca, odgovornih građana i članova lokalnih, nacionalnih i međunarodnih zajednica.

To ostvarujemo putem sistemskih metoda sticanja znanja, vještina i sposobnosti, učenjem kroz rad u malim skupinama sve to radimo uz pomoć i pozitivan primjer starijih članova, te poticajnim programima različitih aktivnosti utemeljenih na interesima sudionika, uključujući igre, korisne vještine i služenje zajednici, boraveći u prirodi i poštujući je.

OI „Jablan“ osnovan je davne 1963. godina, tačnije 9. juna, a pod tadašnjim radnim nazivom Odred izviđača „Pero Bilić“ Jablanica. Na prostorima bivše države Jugoslavije važio je za jedan od najtrofejnijih Odreda u regionu.

Do 1995. godine kroz OI „Pero Bilić“ prošlo je više od dvjestotinjak članova svakog uzrasta, spola i nacionalnosti, a iste te godine Odred mijenja ime u Odred Izviđača „Jablan“. Zbog nedostatka materijalno – finansijskih sredstava OI privremeno prestaje sa radom 1996. godine, sve do Obnoviteljske skupštine, koja je održana 10. januara 2014. godine u Jablanici. Od tada, pa do danas, OI „Jablan“ uspio je okupiti oko 100 članova uzrasta od 6 do 20 godina, te oko 50 članova starosne dobi preko 20 godina.

Odred je bio stalni redovni učesnik saveznih i republičkih smotri u bivšoj državi gdje je dobio brojna priznanja. Učestvovao je u brojnim izviđačkim takmičenjima gdje postiže zavidne rezultate ali i dalje daje značajan doprinos u obuci svojih članova u topografiji, čvorologiji, poznavanju prve pomoći , snalaženje u prirodi, signalizaciji i drugim korisnim vještinama.

Danas samostalno održava ljetovanja, bivake, izlete, organizuje izviđačko takmičenje pod nazivom „Neretva“… učestvuje u aktivnostima koje organizuje SIFBiH, kao i drugi odredi, te provodi razne projekte iz ekologije, kulture, sporta…