O ODREDU:

Odred izviđača “Stari Grad” Mostar formiran je 25.11.1964. godine pod prvobitnim nazivom Odred izviđača “Gojko Vuković” Mostar, a na inicijativu Mjesne zajednice “Luka – Donja Mahala”  u najstarijem dijelu Mostara, Donjoj Mahali.

Punih trideset godina nije prekidao svoj rad i aktivnosti, te smo važili za uzoran i primjeran kolektiv, koji je u Savezu izviđača Mostara, Bosne i Hercegovine pa i tadašnje Jugoslavije zauzimao istaknuto mjesto. Tome svjedoče i brojna priznanja, poput najviših odlikovanja koje odredi i pojedinici mogu dobiti.

Odred je pet puta proglašen “Partizanskim odredom”, a također je nosilac “Srebrnog javorovog lista”, jednog od većih priznanja u izviđačkoj organizaciji bivše Jugoslavije. Odred je u svojoj historiji dobijao  društvena priznanja, što je pokazatelj koliko smo imali utjecaja na drušvenu zajednicu. Od društvenih priznanja, izdavajmo samo neka, poput “Zlatna plaketa republičke konferencije SSRN BiH”, “Februarska plaketa Grada Mostara”, “Srebrna traka SSOBiH” za 1980.god.

Početkom rata u našoj zemlji odred (kao i mnogi drugi) prestaje sa radom, a naši članovi aktivno se uključuju u odbranu naše domovine.

Prestankom rata, stariji članovi Odreda pristupili su obnavljanju aktivnosti odreda, te je obnoviteljska Skupština Odreda izviđača “Gojko Vuković” održana 14.03.1997.god. i na njoj je odlučeno da se naš odred ubuduće zove Odred izviđača “Stari Grad” Mostar.

Najvažnije priznanje koje možemo istaknuti u novijoj historiji odreda najveće priznanje Saveza izviđača BiH – Zlatni javorov list, koje smo dobili 1999.godine.

Tu se prvenstveno misli na to da smo uspjeli za rad obezbjediti skromnu prostoriju, da smo došli do značajne količine opreme neophodne za naš rad, da smo uspjeli izvesti 25 logorovanja na našim terenima na Boračkom jezeru od 1997. god, da smo izveli i desetine zimovanja na Rujištu, kao i na drugim lokacijama. Zatim smo izveli i mnogobrojne bivake i učestvovali na skoro svim izviđačkim akcijama koje su organizovali drugi odredi u BiH, pa čak i u regionu. I ono što je najbitnije stvorili smo organizaciju vrijednu respekta, kako po brojnosti, tako i po stručnosti.

Odred je učesnik svih smotri izviđača, sudionik bezbroj izviđačkih višeboja širom BiH i regiona, gdje smo pokazali kvalitetna znanja iz topografije i orijentacije u prirodi. U prilog tome govore mnogobrojni pehari i priznanja u našim prostorijama.

Odred izviđača „Stari Grad“ Mostar je dobio priznanje Saveza izviđača Federacije BiH za „Viteški odred“ 2018. godine, kao i plaketu „14. februar“  za 2018. godinu koju je dodijelilo Udruženje Antifašista i boraca NOR-a Mostar za kontinuiran višedecenijski društveno odgovoran rad sa djecom i mladim ljudima u lokalnoj zajednici.

Ono što se sa sigurnošću može reći da je Odred izviđača “Stari Grad” Mostar dao značajan doprinos u pravilnom usmjeravanju i vaspitanju mladih Grada Mostara. Odred je bio i ostao jedinstvena škola života u kojoj se kroz različite sadržaje i aktivnosti naučilo i uči na stotine mladih.

 

Naziv odreda:    Odred izviđača “Stari Grad” Mostar

 

Poštanska adresa: Gojka Vukovića bb

88000 Mostar

 

E-mail adresa:   oistarigrad@bih.net.ba

oistarigrad@gmail.com

 

 

Društvene mreže: https://www.facebook.com/oistarigrad

https://www.instagram.com/oistarigrad

 

Kontakt osobe: Nermin Zagorčić- Pako, starješina odreda

Elma Hadžikadunić, sekretarica odreda

 

Datum osnivanja: 25.11.1964.god.
Broj članova:     80-120

 

Pravni status:    Udruženje građana OI “Stari Grad” upisano u registar udruženja kod Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK pod reg br:03-04-UP1-201/22

 

Oblik organizovanja: Udruženje građana
Identifikacijski broj: 4227296670005

 

Transakcijski broj: 1346741007018383

ASA Banka dd Sarajevo, Filijala Mostar

 

Broj zaposlenih: Nema zaposlenih lica

 

Izviđački centar: Kamp Odreda izviđača „Stari Grad“ Mostar se nalazi na Boračkom jezeru. Za smještaj izviđača i planinki su izgrađene drvene kolibe, kao i zidana kuhinja, natkrivena trpezarija, kantina i objekat sa sanitarnim čvorom. Raspolažemo i sa određenim brojem šatora. Kapacitet  kampa je 100 osoba.