Ko su izviđači i šta izviđamo?

Izviđači su organizacija koja ima za cilje neformalno obrazovanje djece i omladine kroz raznovrsne aktivnosti u prirodi.
Stariji članovi organizacije su zaduženi za ostvarivanje ciljeva i programa koji služe isključivo djeci i omladini. Mi smo organizacija koja je otvorena za svakoga, bez obzira na spol, dob, kulturnu, nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost i opredjeljenje.

Čime se bavimo?

Izviđači se pretežno bave upoznavanjem prirode i zaštitom njenih načela, druženjem i socijalizacijom djece i omladine, te učenjem vještina koje su od koristi za svakodnevni život, ali i za boravak u prirodi.

Za najmlađe članove učešće u izviđačkim aktivnostima je put ka samostalnosti i upoznavanju sebe, životna škola koja je od neprocjenjivog značaja za djecu.

  • Vještine i znanja koja se mogu steći u izviđačkoj organizaciji:
    orijentacija na karti i u prirodi, topografija, upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta, vezivanje čvorova, loženje vatre, postavljanje šatora, poznavanje putnih znakova, učenje izviđačkih pjesama, kuhanje, poznavanje društvenih igara u prirodi i zatvorenom prostoru, pionirstvo, signalizacija, pružanje prve pomoći, i slično.
  • Aktivnosti koje se sprovode u svim Odredima su najčešće izleti, bivaci, logorovanja, zimovanja, takmičenja izviđačkog karaktera te vesele olimpijade za djecu

Kako mogu postati izviđač?

Izviđač možeš postati veoma lahko, jednostavno je!

Potrebno je da se javiš Odredu izviđača koji djeluje u tvojoj sredini, u tvom gradu. Ukoliko ne znaš gdje sve djeluju izviđački odredi u Bosni i Hercegovini, klikni na kategoriji „ODREDI“ i pronađi izviđački odred koji ti je najbliži.

Ako klikneš na rubriku „DOBNE KATEGORIJE“ dobit ćeš informacije i opis aktivnosti koje možeš očekivati za svoj uzrast.

Dobro nam došli!