ODRED IZVIĐAČA “NERETVA” KONJIC

OI „Neretva“ Konjic (do 1994 se zvao OI „Maksim Kujundžić“) je dobrovoljna, samostalna, nevladina, nepolitička, društvena, odgojna, obrazovna , humanitarna organizacija djece, omladine i odraslih koja svoju društvenu ulogu temelji na načelima i principima koji su izraženi u programu SIBIH-a i svjetskog skautskog pokreta i to bez obzira na vjersku, etničku, nacionalnu, rasnu ili drugu pripadnost.Odred je osnovan 25.maja 1956. godine.

Osnovni cilj naše organizacije je da pridonosi razvoju mladih ljudi na dostizanju njihovih punih umnih, fizičkih, duhovnih i društvenih potencijala, kako pojedinaca tako i odgovornih građana i članova svoje zajednice. Razvija kod izviđača ljubav prema domovini, prijateljstvu među ljudima i narodima uz poštovanje ličnih, vjerskih i političkih uvjerenja. Organizacija svojom djelatnošču razvija i ljubav prema prirodi i životu u njoj i zaštiti prirode i čovjeka.

Savladavanjem programa uz aktivno učešće i saradnju starijih pčelice, poletarci, planinke i izviđači se odgajaju za korisne članove društvene zajednice.

Pri savladavanju programa i opšteg i posebnog u izviđačkim jedinicama primjenjujemo sopstveni specifičan način rada koji se razlikuje od klasičnog učenja u školi.

Odred broji oko 150 aktivnih članova , a od osnivanja, prema nekim procjenama,imali smo oko 20 000 članova koji su, svako na svoj način zaslužni za rezultate koje smo postigli i sa kojima se naravno i ponosimo.

Nemoguće je ovom prilikom pobrojati, a kamoli opisati sve aktivnosti, razne projekte i druge akcije koje je odred sam organizovao ili u njima učestvovao. No , moramo spomenuti neke :

-u prvim godinama rada vlastitim zalaganjem i neposrednim radom izgrađen je dom izviđača, a poslije rata i izviđački kamp na Boračkom jezeru (koji je još u fazi izgradnje, do narednog ljeta imamo namjeru ojačati kapacitete izgradnjom bungalova). U našem domu i kampu boravili su osim izvidjača iz BiH i izvidjači, skauti  iz regije i Evrope.

-u našem programu posebno mjesto zauzimaju aktivnosti vezane za prirodu i višednevni boravak u njoj kao što su logorovanja/ taborovanja, smotre, bivaci, zimovanja. Oni su prilika za sticanje izviđačkih znanja i vještina i njihovu praktičnu primjenu, ali i prilika za upoznavanje novih sredina, običaja, prilika za druženje sa prijateljima iz različitih sredina i država , te razmjenu iskustava. Logorovanja smo organizovali na našem Boračkom jezeru najčešće, te diljem bivše  SFRJ, u Ohridu, Bledu, Sutomoru,Korčuli, Čapljini(Dretelj), Plavskom jezeru, Kaštel starom, Tivtu, Modracu)

Učestvovali smo na svim smotrama izviđača Jugoslavije (osim 1.) na Palama, Fruškoj gori, Bledu, Petrovoj gori, Tjentištu, Beogradu, te na svim smotrama izviđača BiH : Martin brod, Sutjeska, Dretelj, Banovići, a bili smo više puta i domačini smotri na B. Jezeru

Posebno mjesto u našoj istoriji zauzimaju takmičenja i to ona orijentaciona ili izviđački višeboji kako smo ih najčešće zvali. Donijeli smo stotine pehara i drugih priznanja. Bili smo prvaci BiH i bivše Jugoslavije i to višestruki.

Hiljade izleta, marševa , pohoda, kulturnih, obrazovnih, zabavnih i drugih aktivnosti je iza nas, a i brojne su pred nama.

Objavili smo i dvije knjige- u povodu obilježavanja 50 godišnjice monografiju, a u povodu 60 god. rada knjigu sjećanja „Naša izviđačka priča“. I one su podsjećanje – prije svega na ljude,zatim na događaje i aktivnosti, mjesta, uspjehe, … iz naše bogate historije…

DOM IZVIĐAČA

U Konjicu u naselju Pleha, na adresi Omladinska 4 nalaze se naše prostorije, naš Dom izviđača na koji smo posebno ponosni jer je izgrađen vlastitim radom svojih tadašnjih članova. Dom je završen 1959.godine. Ispred doma se nalazi plato za aktivnosti sa osmatračnicom.

U domu se nalaze prostorije za rad osnovnih radnih jedinica, mala i velika sala, te kancelarijski prostor. Posjeduje i kotlovnicu za centralno grijanje te mokri i sanitarni čvor.

KAMP ODREDA IZVIĐAČA „NERETVA“ BORAČKO JEZERO, 88405 Boračko jezero

Kapacitet kampa cca 130 učesnika (sa osiguranom ishranom i smještajem u šatorima i djelimično u čvrstom objektu (bungalov, trenutno  4 za 2 osobe ). Učesnici, odnosno osobe koje borave u kampu su u obavezi ponijeti vreće za spavanje.

-Kuhinja se nalazi u sklopu kampa i smještena je u čvrstom objektu zajedno sa trpezarijom. U istom objektu se nalazi i kupatilo i wc za osoblje, te prostorije ekonomata, odnosno magacinski prostor. Voda za piće, kuhinju i sanitarni čvor se obezbeđuje iz lokalnog vodovoda koji je u nadležnosti Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Konjic. Sanitarni blok se sastoji od dva dijela –  muškog i ženskog dijela sa umivaonicima, po 4 tuš kabine  sa toplom vodom i wc kabinama.

 

KONTAKT

ODRED IZVIĐAČA „NERETVA“ , Omladinska 4 , 88400 KONJIC

Mail: konjic.oineretva@gmail.com

www: oineretva.com

Fb. Odred izviđača „Neretva“ Konjic

ID broj:4227147750004

Starješina Odreda: Hadžizukić Haris, tel.061570408 ; mail:haris.hadzizukic@gmail.com