ODRED IZVIĐAČA “ZMAJEVAC” ZENICA

 

Na prvoj poslijeratnoj Skupštini Saveza izviđača općine Zenica održanoj početkom 1997. godine donesena je odluka da se dotadašnji odredi “Polet”, “Mladost”, Ratomir Stević-Keva” i “Vladimir Nazor” objedine u nove organizacione jedinice. Nakon podjele po gradskim zonama zbog velikog broja članstva i lakšeg operativnog funkcionisanja štaba tadašnjeg Saveza izviđača općine Zenica, već 1999. godine zaživjele su organizaciona jednica na terenu, danas poznate kao odredi izviđača “Lisac” i “Smet” . Prijedlog imena tada je dao tadašnji vođa družine “The Net” Haris Maglić, da se imena organizacionih jedinica vežu za reljef i toponime našeg zavičaja. Daljnjim širenjem organizacije formira se i OI “Zmajevac” koji preuzima gradsku zonu na prostoru djelovanja i rada prvog zeničkog odreda izviđača “Polet”.

Odred izviđača »Zmajevac« (u daljem tekstu Odred) je dobrovoljna, nepolitička, obrazovna i vaspitna organizacija za mlade, otvorena za sve bez obzira na nacionalno porijeklo, rasu ili vjeru u saglasnosti sa ciljem, principima i metodom Svjetske skautske organizacije

Nudimo preko 150 različitih aktivnosti godišnje, od planinarenja i streličarstva, do glume, uličnih i vodenih sportova. Izviđaštvo pomaže mladima od 6 do 25 godina da razviju samopouzdanje, dostignu svoj puni potencijal i postanu aktivni članovi svoje zajednice.
Ovo je jedino moguće kroz napore odraslih volontera koji također uživaju u zabavi i prijateljstvu izviđača. Više 150 članova i isto toliko roditelja nam ukazuju povjerenje svake sedmice, a Pokret dočekuje članove iz svih pozadina, religija i kultura. Specijalan naglasak je na dovođenju izviđačkog programa mladim ljudima koji trenutno nemaju tu beneficiju, posebno onim u siromašnim sredinama, ruralnim područijma i drugim ugroženim skupinama.

Kontakt informacije
o poštanska adresa Maršala Tita 20, 7200 Zenica
o mejl adresa oi-zmajevac@sigze.org
o adrese sa društvenih mreža (FB, inst i sl)

https://www.facebook.com/oizmajevac
www.sigze.org

o kontakt osoba
Denis Samardžić, starješina odreda
Hamza Isaković, Načelnik odreda