OI „5 ZLATNIH LJILJANA“: Održan tradicionalni marš

U nedjelju (13.08.2023) u organizaciji Odreda izviđača „5 Zlatnih ljiljana“ održan je 19. po redu tradicionalni marš “Marš pet Zlatnih ljiljana 2023”. 

Marš je organizovan u povodu obilježavanja godišnjice stradavanja petorice pripadnika Armije BiH 1995. godine. Maršruta kretanja je iznosila cca 8,5 km: Dračevice – Raševac – Ravnice – Donji Kružanj. Na ovogodinji marš se odazvalao oko 220 učesnika, a vođa je i ove godine bio starješina odreda Mirsad Husnić. Po dolasku na cilj uslijedio je i zvanični dio programa na spomen obilježju Donji Kružanj, a nakon čega je organizovan ručak i druženje u odredskim prostorijama – navode iz OI “5 Zlatnih ljiljana”.

Iz Odreda izviđača “5 Zlatnih ljiljana” ističu da su u maršu učestvovali i njihovi prijatelji iz izviđačkih odreda; „Igman 92“ Ilidža, “Rakovica 9“ Rakovica, „Stari Grad“ Mostar, „Bregava“ Stolac te Odred izviđača „Mladost“ Ilijaš. U poslijepodnevnim satima za gostujuće izviđače organizovan je izlet i obilazak Bunskih kanala te posjeta hercegovačkom biseru Blagaju i njegovoj znamenitosti – Tekiji.

“Posebno se želimo zahvaliti našim prijateljima Motel & Restoran “Malta” Mostar i Jaffa – Komerc Mostar za sponzorstvo i veliku pomoć u realizaciji aktivnosti. Želja nam je zahvaliti se svim učesnicima marša, i onima koji nisu dio izviđačke organizacije, a od kojih smo dobili  podršku. Zahvaljujemo se svim našim izviđačima i planinkama, poletarcima i pčelicama, roditeljima i članovima uprave na sudjelovanju i pomoći u pripremi i samoj realizaciji marša kao i  našim prijateljima iz izviđačkih odreda koji su učestvovali u maršu. Prijatelji hvala vam. Radujemo se nastavku saradnje i budućim zajedničkim projektima”, zahvaljuju se organizatori.

Izvještaj pripremio: Ahmed Gigić