OI “POFALIĆI – NOVO SARAJEVO”: Naš prvi bivak (Tjentište)

U periodu od 10.08. do 12.08.2023.  Odred izviđača “Pofalići-Novo Sarajevo” organizovao je svoj PRVI BIVAK!  Centar događanja bio je lokalitet Tjentišta, tačnije selo Ćurevo. Deset izviđača i planinki uzrasta do 15 godina se zajedno sa članovima Štaba Odreda otisnulo u jednu novu avanturu. Kako je izgledao bivak i koja su sve iskustva učesnici ponijeli sa sobom prenosimo u cijelosti – zahvaljujući izvještaju Dalile Lokvančić.

BIVAK
Bivak je bio ispunjen radionicama na razne teme, kao što su strojeva obuka, Safe from harm radionice te druge radionice prilagođene Programu SIuBiH i odgovarajućem uzrastu. Večeri su bile uvijek ispunjene kvalitetnim smijehom, plesom i muzikom, a dani radionicama i poligonima za osvajanje raznih vještina i vještarstava – poznavalac čvorova, izletnik, domaćin, zabavljač, animator, fotograf… Oni koji do sad nisu imali priliku položiti izviđačku zakletvu položili su je uz logorsku vatru.

IZVIĐAČKE USPOMENE
Ono što je najvažnije proizašlo iz ovog bivaka jeste da su svi ponijeli lijepe uspomene iz ove aktivnosti. Sve uspomene jednako su vrijedne, a naročito su nas dojmile pozitivne emocije naših poletaraca kojima je ovo prvo noćenje sa izviđačima.

Potrudili smo se da u skladu sa mogućnostima nagradimo najboljeg mlađeg izviđača/planinku i najboljeg poletarca/pčelicu na ovom kampu. U kategoriji mlađih izviđača/planinki najbolja je bila Nela Hamzić, a u kategoriji poletaraca/pčelica najbolja je bila Merjem Gazibara. Iako su one dobile priznanja, važno je istaći da su svi učesnici imali svoj doprinos lijepom ambijentu na bivaku.

ZAHVALE
Dužni smo zahvale brojnim ljudima koji su omogućili, svako na svoj način i u skladu sa svojim mogućnostima, da ovaj naš prvi bivak bude jako uspješan i da izmami suze radosnice našim članovima štaba koji svjedoče sve bržem rastu našeg odreda, što u članstvu, što u znanju.
Zahvaljujemo se cijelom Štabu akcije, starješini Zineti i njenom suprugu Safetu, načelnici akcije Dalili Lokvančić, načelnici Odreda Emi Selimović, sekretaru Muhamedu Soldinu na brilijantnoj organizaciji. Zahvaljujemo se roditeljima koji su se nesebično i za dobro svih članova javljali za bilo kakvu pomoć, od pripreme materijala, bedževa, do organizovanja prevoza autima, čime je naš bivak bio još pristupačniji za sve naše članove. Naravno, zahvaljujemo se našoj djeci koja su kao i uvijek bila dobra i pokazala blistav kućni odgoj, u šta nije bilo nikakve sumnje. Hvala roditeljima i na povjerenju, što su nam i ovog puta dozvolili da budemo važan dio života njihove djece i što smo imali priliku smjestiti ovaj bivak i cijeli izviđački pokret na posebna mjesta u njihovim srcima.

U galeriji je nažalost premalo mjesta da bi se vidjelo kako smo se dobro proveli 😉

Do naredne aktivnosti, Z-D-R-A-V-O!

Dalila Lokvančić, Odred izviđača “Pofalići-Novo Sarajevo”