OI “IGMAN 92”: ZAVRŠENO IZVIĐAČKO TABOROVANJE 2023.

Od 13. do 20. jula Odred izviđača “Igman 92” Ilidža je, zajedno sa Odredom izviđača “Bregava”  Stolac, boravio na Boračkom jezeru gdje je održano ovogodišnje taborovanje.

Boračko jezero krasile su šarene izviđačke marame oko stotinu učesnika koji su bili podijeljeni u 5 vodova: Vuk”, “Bizon”, “Medvjed”, “Lav” i “Tigar”, dok su oni najmlađi, poletarci i pčelice, sačinjavali jato “Ježeva”.

Učesnici su, kroz takmičenje, imali priliku vratiti se u prošlost, upoznati temelje izviđaštva i savladati neke od tradicionalnih izviđačkih vještina.

Rad u vodovima je odmah na početku spotakao razvijanje timskog duha. Prvi zadatak novoosnovanih vodova bio njihovo predstavljanje na Kulturo-zabavnom programu što je označilo početak ovogodišnjeg takmičenja za titulu najboljeg voda.

Narednih dana, učesnici su imali priliku naučiti osnove pionirstva te su ubrzo nakon toga započeli izradu prvog projekta – mini katapulta, kojeg su testirali vodenim balonima te na zabavan način proveli tople, ljetne dane.

Pored pionirstva, orijentacija i paljenje vatre bez korištenja upaljača su vještine koje svima nama mogu biti veoma korisne. Vodovi su pokazali svoju spretnost i znanje, a vod „Bizon“ je odnio najviše bodova za najbrže upaljenu vatru.

Kako učesnici tvrde, najzanimljivija aktivnost bila je urnebesna vodena olimpijada na sve 4 plaže i “photo scavenger hunt”. Pustolovina oko Boračkog jezera učesnicima je bila pravi izazov u kojem su pokazali svoje sposobnosti i borbenost za svaki bod na tabeli.

Kako bi uzeli predah od takmičenja i naučili nešto novo, učesnici su prisustvovali raznim predavanjima i radionicama na temu Cyber sigurnosti i mentalnog zdravlja.

U međuvremenu, učesnici su polagali izviđačka vještarstva koja su im donosila dodatne bodove za svoje vodove. Dobili smo tri nova izviđačka kurira, dva člana su položila “plivača”, dok je njih čak deset osvojilo vještarstvo “čvorolog”.

Posljednji dan druženja na Boračkom jezeru, učesnicima su podjeljene diplome, a proglašeni su i najbolji učesnici i najbolji vod. Najbolja planinka je Selma Muharemović, najbolji izviđač Muhamed Šarič, dok je najviše bodova osvojio vod “Tigar” i zasluženo odnio titulu najboljeg voda.

Izvještaj sačinila: Adna Maslo