ZATVORENA IZVIĐAČKA KADROVSKA ŠKOLA 2023 “VATRE LOGORSKE”

U terminu od 14.07. do 21.07. 2023. godine na terenima izviđačkog centra Zenica-Mostar na Boračkom jezeru održala se izviđačka kadrovska škola 1. i 2. stepena po programu obrazovanja Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnja škola bila je pod vodstvom starješine Zekerijaha Avdića i načelnice Aje Borić. Funkciju načelnice za 1. stepen obnašala je Hana Halać, a za 2. stepen je to bila Martina Loina. Kroz 8 dana ove škole posjetilo nas je 20 instruktora predavača iz raznih odreda Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine.

Kroz izviđačku kadrovsku školu, učilo se kako je važno podržavati jedni druge i raditi zajedno kako bi postigli zajednički cilj, izviđačka kadrovska škola i logorska vatra su puno više od samo simbola. One predstavljaju način života i vrijednosti koje izviđači trebaju slijediti. Uče nas važnosti strpljenja, upornosti i odlučnosti u postizanju ciljeva te i o važnosti zajedništva, odgovornosti i poštovanja prema prirodi.

Ovogodišnju izviđačku kadrovsku školu uspješno je završilo 60 izviđača i planinki 1. stepena, te 18 izviđača i planinki 2. stepena. Najbolji polaznik prvog stepena bio je Elmedin Horman (OI Rakovica 9 , Rakovica), dok je najbolja polaznica drugog stepena bila Lejla Smajlović (OI Plamen Banovići).

( slike preuzete od: https://www.facebook.com/IzvidjaciZenica )