SAVEZ IZVIĐAČA GRADA MOSTARA: Međunarodno takmičenje “Mostarski susreti 2023”

Savez izviđača Grada Mostara je 6. maja organizirao tradicionalno izviđačko takmičenje međunarodnog karaktera. Samo takmičenje ima tradiciju dugu 23 godine, a jedinstveno je po tome što se organizira u 2 kategorije – vesela olimpijada za poletarce i pčelice (uzrast od 7 do 11 godina) te izviđački višeboj za mlađe izviđače i planinke (uzrast od 12 do 15 godina).

Ovogodišnje takmičenje je u sunčanom Mostaru okupilo rekordan broj izviđača i takmičarskih ekipa. Takmičenju je pristupilo 85 ekipa iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, što znači da je više od 500 izviđača posjetilo Mostar.
Takmičenje je svečano otvoreno u subotu, 6. maja, u 10 sati na Španskom trgu, a otvorio ga je predsjenik Gradskog vijeća Grada Mostara gospodin Salem Marić.

Kontrolne tačke su bile raspoređene po cijelom gradu te su se na taj način izviđači i planinke upoznali znamenitosti Grada Mostara. Mlađi izviđači i planinke su pokazali svoje znanje iz topografije, orijentacije u prirodi, čvorologije i drugih izviđačkih disciplina, dok su najmlađi poletarci i pčelice svoje vještine pokazali na veseloj olimpijadi.

Najbolji i najspretniji su bili:

VESELA OLIMPIJADA:
1. mjesto – Ekipa: „Kolibrići“ O.I. „Vrba“ Doboj-Istok
2. mjesto – Ekipa: „Zemer“ O.I. „Crni vrh“ Tešanj
3. mjesto – Ekipa: „Crvenkapice“ O.I. „Vrelo Bosne“ Ilidža

VIŠEBOJ:
1. mjesto – Ekipa: „Svemirski burek“ O.I. „Petar Kočić“ Brod
2. mjesto – Ekipa: „13. razlog“ O.I. „Bregava“ Stolac
3. mjesto – Ekipa: „Zmajini“ O.I. „Zvijezda“ Vareš

Uporedo je održano i gradsko takmičenje, a najbolje mostarske ekipe su:
VESELA OLIMPIJADA: Ekipa „Teletabisi“ O.I. „5 Zlatnih ljiljana“
VIŠEBOJ: Ekipa „Mostarski zidovi“ O.I. „Stari Grad“

Savez izviđača Federacije BiH i Grad Mostar su bili pokrovitelji takmičenja. Savez izviđača Grada Mostara je iznimno zahvalan prIjateljima i sponzorima koji su svojim doprinosom podržali ovogodišnje takmičenje. Izviđačima još jednom čestitamo na ostvarenom plasmanu, te se vidimo i naredne godine.

IZVIĐAČKI POZDRAV: Z – D – R – A – V – O!

 

Elma Hadžikadunić, SIGMO