MOSTAR: Volonteri Saveza izviđača Grada Mostara posadili 2400 sadnica crnog bora na Rujištu

Povodom Svjetskog dana šuma, 21.marta, uspješno je realizirana akcija proljetnog pošumljavanja na Rujištu. U mjesecu martu, pošumljavanje su zajednički organizirali i realizirali Savez izviđača Grada Mostara i Šumarstvo »Srednje Neretvansko« d.d. Mostar.

Šumarstvo je obezbijedilo prevoz, ishranu, alat i sadnice crnog bora, a izviđači su okupili svoje volontere – mlađe i starije članove Odreda izviđača »Stari Grad«, »5 Zlatnih ljiljana« i »Neretva« Mostar. Okupilo se 25 poletaraca, pčelica, mlađih izviđača i planinki, te 20-tak starijih izviđača. Pošumljavanje je realizirano na lokalitetu Šatorine prema Zijemljima uz stručni nadzor i savjete zaposlenika Šumarstva. Volonteri izviđačke organizacije su posadili 2400 sadnica crnog bora.

 

Bila je to prilika da mlađi naraštaji nauče nešto novo o očuvanju životne sredine, kao i da na opožarenom području, na licu mjesta, vide šta jedan požar može da učinini višedecenijskoj šumi.

»Budi izviđač, posadi drvo« je slogan već tradicionalne akcije pošumljavanja izviđača iz Mostara. Direktorica Šumarstva Mirhana Strojil je potvrdila da Šumarstvo i Savez izviđača Grada Mostara nastavljaju saradnju i u budućnosti. Zahvalila se svim volonterima, pogotovo najmlađim članovima izviđačke organizacije.

 

Elma Hadžikadunić, SIGMO