3. Smotra Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine

POD ISTIM KROVOM

„POD ISTIM KROVOM“ ( UNDER THE SAME ROOF) opisuje motivaciju naših članova da ostave svijet boljim nego su ga zatekli. U vrijeme kada adolescenti i mladi u Bosni i Hercegovini i regionu nemaju priliku kroz redovno formalno obrazovanje posjetiti i upoznati svoje vršnjake preko entitetskih/nacionalnih granica, izviđački kampovi za njih postaju nešto posebno. Pretpostavlja se da samo u BiH ima 770.000 mladih ljudi što je za 315.000 manje nego 1991. godine kada ih je bilo 1.091.775. Stopa razmjene mladih i onih koji će uskoro pripadati skupini mladih, manja je od 40 posto i među najnižima je u svijetu. Sve češća retorika u našem regionu koja podsjeća na izjave iz devedesetih prije rata, nacionalna retorika političara uzrokuje, osim nedostatka sredstava za putovanja i druženja u slobodno vrijeme, skepticizam prema vršnjacima i zaziranje od “onih drugih”. A koje bolje mjesto pokazati suprotno i napraviti prostor po „mjeri i željama mladih“ nego pod vrhovima Prenja i na plažama Boračkog jezera ?

REZERVIŠITE DATUM :

15 – 22. JULI 2024!

ZAŠTO JE SMOTRA ( eng. popularno JAMBOREE ) VAŽNAIZVIĐAČIMA I MLADIMA ?Ovo su datumi kada će se desiti najveći događaj za adolescente i mlade u prirodi, na otvorenom. Izviđači će okupiti svoje vršnjake iz više od 100 gradova i mjesta BiH, regiona, Evrope i svijeta . U pitanju je najduži i najbrojniji organizovani boravak u prirodi za adolescente i mlade koji se desio u našoj zemlji od završetka ratnih dešavanja.

SMOTRA ( eng. JAMBOREE) SAVEZA IZVIĐAČA FEDERACIJE BiH!

3. smotra SIFBIH-a će biti jedinstveno iskustvo i XXL događaj za adolescente i mlade koje se poklapa sa nekoliko važnih jubileja:
– 30 godina od inicijative za formiranja SIFBIH-a
– 25 godina od prijema izviđača Bosne i Hercegovine u Svjetsku organizaciju izviđačkog pokreta (WOSM)
– 65 godina od Smotre Saveza izviđača Jugoslavije na Boračkom jezeru

Obrazovni program smotre je osmišljen u nekoliko programskih paketa sa naglaskom na komponente: sigurni od nasilja, zaštita životne sredine, mirovno obrazovanje, rad sa drugima i rad za druge.

Smotra je osmodnevni boravak u prirodi čiste strane mladosti u „hotelu sa milion zvjezdica“, kroz koji ćete steći vještine, iskustva i prijateljstva za cijeli život. Učesnici, zajednosa našim timom smotre će imati priliku da rade u mješovitim grupama, rade jedni sa drugima i rade jedni za druge tokom ovog kampa , te upoznaju interkulturalnu dimenziju izviđaštva kao snagu za budućnost.

LOKACIJA
BORAČKO JEZERO

Boračko jezero leži na severoistočnom podnožju planine Prenj, na nadmorskoj visini 397 m. Sa zapada ga okružuju strmi i šumoviti visovi Crne gore (1343 m), a sa istoka Tranjine (1055 m). Basen jezera je nastao u Boračkoj dragi procesom glacijalne erozije.Dugačko je 786, a široko 402 m. Površina mu iznosi 0,26 km². Dužina jezerske obale je 2,4 km. Jezero je najdublje u jugoistočnom užem delu oko 17 m, a sadrži približno 2,5 mil.m³ vode, koja je zbog bistrozelene boje prozirna i do 8,3 m. Voda je najtoplija u avgustu (oko 25 °C), a najhladnija u februaru (0 °C).

Boračko jezero dobija vodu od Boračkog potoka i brojnih okolnih izvora, kojih ima i po dnu jezera. Iz jezera ističe Šištica, koja se posle kratkog toka klisurom dugom 6 km i dubokom 60 m ruši 30 m visokim vodopadom u reku Neretvu.

Boračko jezero je sa svoja 4 izviđačka centra ( SIG Zenica – OI „Neretva“ Konjic – OI „Stari Grad“ Mostar – OI „Neretva“ Mostar ) više od 60 godina mjesto okupljanja izviđača i mjesto koje su brojne generacije obilježila refrenom iz jedne popularne pjesme „ … tamo gdje ljubav počinje!“

PRVI BILTEN smotre možete preuzeti OVDJE