Pomoć Zajednici: Izviđačke Akcije Nakon Poplava

Fotografije područja pogođenim razornim poplavama koje su zadesile našu zemlju u ranim jutarnjim satima 04. oktobra pogodile su i sve nas. Prepoznavali smo mjesta na kojima smo se uvijek okupljali, održavali svoje akcije, dolazili privatno sa porodicama… Lica mještana ispunjena bolom su upravo ono što je probudilo želju i snagu u svim volonterima, pa i nama izviđačima, da damo koliko od sebe možemo dati da umanjimo tugu koja se nadvila nad brojne porodice i domove.
Od “đaka prvaka” do odraslih vođa, okupili su se izviđači svih uzrasta u svojim jedinicama širom države oko jedinstvene misije – pomoći onima koji su u potrebi u ovoj vanrednoj situaciji. A kad se male ruke slože, sve se može… Sakupljali smo novac, potrepštine, organizovali humanitarne bazare, pakovali i pripremali pakete, pomagali na licu mjesta, a čak su i naši najmlađi izrađivali crteže i poruke podrške za svoje vršnjake. Kao organizacija koja okuplja možda i najraznolikije uzraste, pokazali smo društvenu odgovornost i odazvali se na akcije koje su se organizovale, svako u skladu sa svojim mogućnostima.
Pomoć ima razne oblike. Sigurno je da će sve materijalno, iz ovog ili onog izvora, naći put do onih kojima je to u ovom trenutku najpotrebnije, no lijepo je i bitno naći put i do srca unesrećenih koji su možda izgubili ono što im niko ne može vratiti.
Izviđači će uvijek biti na raspolaganju svojim lokalnim zajednicama da ih zajedničkim snagama učinimo što boljim mjestima za život, kako u normalnim, tako i u vanrednim okolnostima.
Ponos je biti izviđač!